Het griepseizoen is begonnen. En dat betekent dat je goed moet opletten of je de griep te pakken hebt of je gewoon niet zo lekker voelt. Je wilt tenslotte niemand anders aansteken. Influenza, beter bekend als de griep, is een zeer besmettelijke virusinfectie. Elk jaar krijgt ongeveer 5% tot 10% van de Nederlanders de griep. Het virus valt je luchtwegen aan, en als je het te pakken hebt, kan je je waarschijnlijk flink beroerd voelen. De grote vraag is: wanneer heb je echt de griep en wanneer ben je gewoon niet helemaal fit? Wij hebben de 12 meest voorkomende symptomen voor je op een rijtje gezet.
De 12 meeste voorkomende symptomen van de griep
1. Koorts
Koorts is het belangrijkste symptoom van influenza. Hoewel koorts door veel andere ziekten kan worden veroorzaakt, is de griep de grootste boosdoener. Bij koorts stijgt jouw lichaamstemperatuur naar een ongemakkelijk, en soms zelfs gevaarlijk, niveau. Het duurt meestal zo’n 3-4 dagen voordat de koorts minder wordt. Meestal stijgt koorts niet hoger dan 41 tot 42 °C. Mocht dit wel zo zijn: bel dan direct de huisarts of de huisartsenpost, want dit kan levensbedreigend zijn.
2. Overmatig zweten
3. Spierpijn
4. Hoofdpijn
5. Vermoeidheid
6. Koude rillingen
Koude rillingen hebben is een symptoom van de griep, maar wordt eigenlijk veroorzaakt door koorts. Ook al is je lichaamstemperatuur hoog, kan het zijn dat je het koud hebt. Het voelt alsof je, ondanks alle dekens om je heen, niet warm kunt worden. In werkelijkheid is je lichaam juist veel te warm, en jezelf in dikke dekens wikkelen zal je niet beter laten voelen.
7. Droge hoest
Wanneer ben je goed verkouden of heb je echt de griep? Een droge hoest hebben kan het verschil duidelijke maken. Je hebt hier namelijk geen last van bij een ‘gewone’ verkoudheid. De hoest wordt namelijk veroorzaakt doordat de cellen in je luchtwegen beschadigd raken door de virusinfectie. Door het constante hoesten kan je keel ook pijnlijk worden. Dit soort hoest is heel gebruikelijk bij de griep en kan je flink uitputten, maar hoort erbij tijdens het herstelproces.
8. Niezen
Constant niezen is een van de redenen waarom influenza in het begin vaak wordt verward met een gewone verkoudheid. Toch is het ook een veelvoorkomend symptoom van een virusinfectie zoals de griep. Zorg ervoor dat je in een zakdoek of in je elleboog niest, zodat je niet iedereen om je heen ziek maakt!
9. Overgeven & diarree
Problemen met de maag en darmen komen bij volwassenen niet vaak voor als ze last hebben van de griep. Bij (jonge) kinderen daarentegen komt het een stuk vaker voor. Heb je alleen last van diarree en braken, dan heb je waarschijnlijk eerder buikgriep. Let op! Het is belangrijk om goed te hydrateren bij deze klachten, want uitdroging kan snel optreden.
10. Niet plassen
Niet kunnen plassen is een teken van ernstige uitdroging. Als je merkt dat je niet meer drinkt en je toch nog steeds niet naar het toilet moet, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts of de eerste hulp. Mogelijk heb je een infuus nodig om je vochtbalans weer op peil te krijgen. Ernstige uitdroging kan levensbedreigend zijn, dus neem dit symptoom serieus! Zorg ervoor dat je voldoende blijft drinken, vooral als je herstelt van een virusinfectie zoals de griep.
11. Oorontsteking
12. Duizeligheid
Risicogroepen & eventuele behandelopties
De griep hoeft meestal niet speciaal behandeld te worden. Voldoende water drinken en rust nemen is vaak al genoeg om te herstellen. Soms verdwijnen de griepsymptomen echter niet vanzelf en kan je medische hulp nodig hebben. Als de symptomen ernstig zijn of niet weggaan, neem dan contact op met je huisarts. Medicijnen tegen influenza, zoals antivirale middelen, kunnen de duur van je ziekte met ongeveer een dag verkorten en helpen complicaties te voorkomen.
De griep liever helemaal voorkomen of zorgen dat je er een stuk minder last van hebt? Overweeg dan om de griepprik te laten zetten. Meer weten? Lees: Griepprik: Waarom het zo belangrijk is om je te vaccineren
Influenza kan risicovol zijn als je tot een van deze risicogroepen behoort. In dat geval loop je meer kans op complicaties, die zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Mogelijke complicaties van de griep zijn longontsteking, bronchitis, astma-aanvallen en hartproblemen. De risicogroepen voor influenza zijn:
- Kinderen jonger dan 2 jaar
- Volwassenen ouder dan 65 jaar
- Mensen met chronische aandoeningen, zoals diabetes of astma
- Personen met een verzwakt immuunsysteem
- Zwangere vrouwen
- Mensen met obesitas
- Jongeren onder de 19 jaar die aspirine gebruiken
- Mensen die in instellingen werken of wonen, zoals verzorgingstehuizen of ziekenhuizen
Als je tot een risicogroep behoort, is het extra belangrijk om medische hulp te zoeken als je griepsymptomen hebt.