We hebben allemaal wel eens gehoord van een blindedarmontsteking. Wist je dat ongeveer 1 op de 10 Nederlanders te maken krijgt met deze aandoening? Dit maakt het een veelvoorkomend buikprobleem. Maar wat is het eigenlijk, en is het gevaarlijk? Kan ik een blindedarmontsteking herkennen, en wat moet ik dan doen? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.
Wat de precieze functie van de appendix is, is eigenlijk nog steeds niet duidelijk. Vroeger werd gedacht dat het een overblijfsel was uit de evolutie, zonder veel nut voor ons spijsverteringssysteem. Deze overtuiging is de afgelopen jaren iets bijgesteld. Wetenschappers denken nu dat de blindedarm een rol speelt bij het ondersteunen van het immuunsysteem of bij het bewaren van goede bacteriën in je darmen.
Wat is een blindedarmontsteking?
Een blindedarmontsteking is een infectie van een klein stukje darm dat we de appendix of blindedarm noemen. De appendix zit rechtsonder in je buik, waar de dunne en dikke darm samenkomen, en is een soort vingervormig buisje. Er is nog steeds niet bekend wat een deze ontsteking veroorzaakt. Wat wel bekend is, is dat de volgende dingen het risico vergroten:
- Buiktrauma of een blessure
- Verstopping bij de opening van de appendix waar deze met de darmen verbonden is
- Infectie van het spijsverteringskanaal
- IBD (inflammatoire darmziekte)
- Abnormale weefselgroei in de appendix, zoals poliepen of tumoren
Hoe kan de blindedarm verstopt raken? Dat kan door van alles ontstaan, denk dan aan poep of kanker. Daarnaast mensen tussen de 10 en 30 jaar het grootste risico op deze ontsteking. Dit betekent natuurlijk niet dat je er na je dertigste of voor je 10e leeftijd last van kunt krijgen.
Complicaties van een blindedarmontsteking
De appendix heeft geen bekende functie voor het spijsverteringssysteem of andere delen van het lichaam, maar kan het wel ontsteken of geïnfecteerd raken. Een onbehandelde blindedarmontsteking kan namelijk leiden tot soms levensbedreigende complicaties.
Een van de meest voorkomende complicaties is een gescheurde blindedarm (buikvliesontsteking) genoemd. Wanneer de appendix scheurt, verspreidt de infectie zich door de buik kan dit leiden tot bijvoorbeeld bloedvergiftiging. Het is dus ontzettend belangrijk om de waarschuwingssignalen te herkennen.
Wat zijn de waarschuwingssignalen?
Het herkennen van een blindedarmontsteking kan lastig zijn. Veel van de symptomen kunnen namelijk ook bij andere aandoeningen, zoals nierstenen of galblaasproblemen voorkomen. Het beste signaal om de ontsteking te herkennen, is een scherpe pijn rechtsonder in de buik of een pijn die rond de navel begint en naar beneden trekt. Dit is vaak ook een van de eerste symptomen, dus onthoud dit goed! Andere symptomen zijn:
- Verlies van eetlust
- Misselijkheid en overgeven nadat de pijn begint
- Opgezette buik
- Koorts
- Niet kunnen laten van winden
Minder vaak voorkomende symptomen zijn pijn ergens anders in de bovenbuik, rug of onderkant, moeite en pijn bij het plassen, overgeven voordat de buikpijn begint, hevige krampen, en obstipatie of diarree met winderigheid.
Behandelopties voor een blindedarmontsteking
Wanneer je de bovengenoemde symptomen herkent, is het belangrijk om direct de huisarts te raadplegen of naar de spoedeisende hulp te gaan. Een snelle diagnose betekent een snelle behandeling. En wordt de kans op complicaties ook weer een stuk kleiner. De diagnose van een blindedarmontsteking wordt gesteld op basis van een aantal tests, zoals een urineonderzoek, bloedtest en een echo. De behandelingsopties zijn het nemen van antibiotica of het operatief verwijderen van de blindedarm. Maak je geen zorgen, je kan namelijk prima leven zonder jouw appendix.
Is het te voorkomen?
Helaas kan je een blindedarmontsteking niet voorkomen. Als het gebeurt, gebeurt het. Ondanks dit, wordt er wel vermoed dat een vezelrijk dieet de kans op de aandoening verkleint. Voorbeelden van vezelrijke producten zijn: vers fruit en groente, havermout, bonen & noten. Let wel, dit is slechts een vermoeden, je kan alsnog een ontsteking aan de appendix krijgen.