We hebben allemaal wel eens last van constipatie gehad. Of het nu bij je kinderen is, of bij jouzelf als volwassene, het is een vervelend en soms pijnlijk probleem. In Nederland heeft naar schatting 10 tot 30% van de mensen hier wel eens last van, waarbij vrouwen er twee keer zo vaak mee te maken hebben als mannen. Vooral bij senioren komt verstopping veel voor. Het is dus hoog tijd om de belangrijkste zaken op een rij te zetten: Wanneer spreek je van constipatie? Wat zijn de symptomen en, nog belangrijker, hoe kun je dit probleem verlichten?
Wat is constipatie en hoe kan je het herkennen?
Constipatie betekent vaak dat je niet vaak of helemaal niet naar de wc gaat voor de grote boodschap. Je voelt je waarschijnlijk opgeblazen en ongemakkelijk, en het kan zelfs zorgen voor pijn in je onderbuik. Maar hoe komt het dat je niet kunt gaan? Je darmen bewegen minder vaak, waardoor het lastig wordt voor je lichaam om ontlasting door te geven.
Ga je minder dan drie keer per week naar de wc om te poepen, dan spreken we van verstopping. Dit verschilt echter per persoon. Sommige mensen gaan meerdere keren per dag naar het toilet, terwijl anderen maar één tot twee keer per week gaan. Jouw patroon is uniek, dus het kan lastig zijn om te bepalen wanneer je echt last hebt van obstipatie.
Daarom is het belangrijk om op je ontlasting te letten. Heb je moeite met poepen of is het zelfs pijnlijk? Is de ontlasting hard, droog of klein? Wijkt het af van hoe het er normaal gesproken uitziet? Dan kan je spreken van constipatie. Hoe groot de kans is dat je een verstopping krijgt, hangt af van verschillende factoren, namelijk:
- Vrouwen hebben twee keer zo vaak last van obstipatie als mannen.
- Ouderen hebben vaker last van een trage stoelgang.
- Mensen met chronische gezondheidsproblemen hebben meer kans op verstopping.
- Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, zoals pijnstillers of antidepressiva.
- Problemen met de spijsvertering verhogen ook het risico op verstopping
Behandelopties voor een verstopping
Het is heel belangrijk om genoeg te drinken. Denk dan aan drankjes zoals water, limonade en thee. Wanneer er niet genoeg vocht in je ontlasting zit, wordt het moeilijk voor je lichaam om een gezonde stoelgang te maken. Dit kan leiden tot constipatie. Vaak is dit het probleem bij obstipatie en een opgeblazen gevoel. Artsen raden dan ook altijd aan om meer te drinken, vooral water.
Hoe je verstopping het beste kunt behandelen, hangt af van de oorzaak. Soms kunnen bepaalde voedingsmiddelen helpen, maar in andere gevallen zijn medicijnen, zoals laxeermiddelen, een betere oplossing. Het is belangrijk om eerst te kijken wat voor jou werkt en eventueel advies van je huisarts te vragen.
Voedingsmiddelen die helpen constipatie te verlichten
Pruimen
Pruimen zijn misschien wel het meest bekende voedingsmiddel om te eten als je last hebt van constipatie. Deze vrucht bevat veel vezels, wat helpt om meer vocht in je ontlasting te krijgen. Bovendien zorgen ze ook voor korte-keten vetzuren in de dikke darm, wat een positief effect heeft op het gewicht van je ontlasting. Alsof dat nog niet genoeg is, bevatten pruimen ook sorbitol, een natuurlijke stof die laxerend werkt op de darmen. Houd er wel rekening mee dat dit niet bij iedereen even goed werkt.
Zoete aardappelen
Net als pruimen zijn zoete aardappelen rijk aan vezels, wat goed helpt bij het verlichten van obstipatie. Onderzoeken laten zien dat na vier dagen zoete aardappelen eten – ongeveer 200 gram per dag – de symptomen van verstopping aanzienlijk afnemen. Elke dag zoete aardappelen eten klinkt misschien wat eentonig, maar door te variëren met koken, bakken, stomen, pureren of roosteren, blijft het lekker en afwisselend.
Voedingsmiddelen dat zorgt voor een verstopping
Alcohol
Er stond toch: je moet veel drinken? Klopt, maar alcoholische drankjes vallen hier niet onder! Uit meerdere studies blijkt dat alcohol juist één van de boosdoeners is die dit probleem verergeren. Als je veel alcohol drinkt, kan dit ervoor zorgen dat je lichaam meer vocht via je urine verliest, waardoor je uitdroogt. En dat helpt niet bepaald bij een soepele stoelgang. Natuurlijk verschilt dit per persoon, maar het kan zeker een rol spelen.
Fast food
Het eten van veel gefrituurd voedsel of fastfood kan de kans op constipatie vergroten. Of je nu regelmatig kleine porties eet of in één keer een grote maaltijd, beide kunnen voor ongemakkelijke verstoppingen zorgen. Deze producten bevatten veel vet en bijna geen vezels. Dit is precies het tegenovergestelde van wat je darmen nodig hebben. Te veel vet vertraagt de spijsvertering en kan ervoor zorgen dat je last krijgt van een trage stoelgang.