Je hebt het misschien al ergens gelezen: ben je zwanger? Slik dan minimaal tot je 10 weken zwanger bent dagelijks foliumzuur. Wist je dat het nog beter is om dit al te doen voordat je zwanger bent. Steker nog, heb jij, samen met je partner, besloten om het te gaan proberen? Een van de eerst dingen die je dan kan doen, is even langs een drogist, zoals de Etos of Kruitvat, te gaan om foliumzuur te kopen. Waarom je dit supplement al moet slikken voordat je zwanger bent? Wij leggen het je uit!
Wat is foliumzuur?
Misschien heb je nog nooit van deze vitamine gehoord, maar dan heb je er vast wel van gehoord onder de naam vitamine B11. En ja, ook als je geen vrouw bent, of als vrouw geen kinderwens hebt, heeft jouw lichaam deze vitamine nodig. Foliumzuur heeft namelijk invloed op verschillende processen in jouw lichaam. Zo helpt het bij het voorkomen van bloedarmoede, omdat het helpt bij het maken van gezonde en voldoende rode bloedcellen. Daarnaast is de vitamine ook belangrijk bij het ondersteunen van het zenuwstelsel. Zo kan het helpen bij het verminderen van de kans op mentale achteruitgang op latere leeftijd. En alsof dit nog niet voldoende is, heeft het nog 2 belangrijke taken:
- Foliumzuur helpt het homocysteïnegehalte in het bloed te verlagen, een aminozuur dat, wanneer verhoogd, het risico op hart- en vaatziekten kan vergroten.
- Vitamine B11 speelt een belangrijke rol in de aanmaak en reparatie van DNA, wat essentieel is voor gezonde celdeling en weefselgroei.
Waar zit vitamine B11 allemaal in?
Net zoals veel andere vitamine, zit foliumzuur in verschillende voedingsmiddelen. Het gaat dan om producten zoals spinazie, sinaasappels, aardbeien, bananen, volkorenbrood en eieren. En dit is nog maar het begin, het zit in ontzettend veel producten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine B11 voor volwassenen in Nederland is 300 microgram per dag. Voor de gemiddelde mens is dit haalbaar door een gevarieerd dieet te hebben, waarin de bovengenoemde producten in zitten. Je hoeft dan dus geen extra foliumzuursupplement te slikken.
Kan ik een tekort aan vitamine B11 hebben?
Als jij gezond bent en verder geen bijzonderheden hebt, dan is de kans klein dat je een tekort aan foliumzuur krijgt. Hier zijn natuurlijk een aantal uitzonderingen op, namelijk het niet tot nauwelijks eten van groente, fruit of volkorenproducten. Hier zit het van nature in. Als je deze producten dus niet eet, kan jouw lichaam de vitamine dus ook niet opnemen. Andere oorzaken van een tekort zijn:
- Ziekten zoals de ziekte van Crohn of coeliakie kunnen de opname van foliumzuur in de darmen verstoren.
- Alcohol verstoort de opname en verwerking van foliumzuur.
- Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde behoefte aan foliumzuur, wat een tekort kan veroorzaken als de inname niet wordt verhoogd.
- Sommige medicijnen kunnen de opname van foliumzuur verlagen.
Voordelen van foliumzuur slikken als je zwanger bent
Jouw lichaam heeft dus extra foliumzuur nodig als je zwanger bent. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om jouw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te vermogen naar 400 microgram. De hoeveelheid is moeilijk om met alleen voeding binnen te krijgen, dus is het advies om dagelijks een extra foliumzuursupplement te slikken. Maar waar doe je dat eigenlijk voor?
We hebben al een aantal voordelen van vitamine B11 genoemd aan het begin van het artikel. Maar deze vitamine heeft ook specifieke voordelen, voor moeder en baby, tijdens de zwangerschap. Zo verkleint het, het risico op neuralebuisdefecten, zoals een open ruggetje en andere geboorteafwijkingen, zoals hartafwijkingen, bij het kindje. Daarnaast is foliumzuur essentieel voor celdeling en de vorming van DNA, wat belangrijk is voor de snelle groei van het embryo en gezonde organen en weefsels.
Voor moeder is het innemen van extra vitamine B11 vooral belangrijk, omdat er tijdens de zwangerschap meer rode bloedcellen nodig zijn in het lichaam. En zoals je in het begin van het artikel hebt gelezen, speelt foliumzuur daar een grote rol.
Maar waarom moet ik het dan slikken vóór ik zwanger ben?
We weten nu waarom de vitamine zo belangrijk is, maar waarom moet je het dan al slikken als je nog niets eens zwanger bent? Het antwoord is: de vroege ontwikkeling van de baby vindt al plaats in de eerste 4 weken na de bevruchting. En de meeste vrouwen weten vaak dan nog niet eens dat ze zwanger zijn. In deze cruciale periode vormt de neurale buis zich, waaruit later de hersenen en het ruggenmerg ontstaan. Voldoende foliumzuur helpt dus om neuralebuisdefecten te voorkomen.
Door het supplement al te slikken voor je weet of je zwanger bent, zorg je dus dat jouw lichaam een goede voorraad heeft op het moment van de bevruchting. Dit geeft de beste bescherming voor de vroege groei en ontwikkeling van de baby, vooral omdat het via alleen voeding moeilijk is om genoeg foliumzuur binnen te krijgen.
Ben jij misschien zwanger, maar durf je nog geen zwangerschapstest te doen? Lees: Vroege zwangerschapssymptomen: herken de eerste signalen