Multiple Sclerose, beter bekend als MS, is een auto-immuunziekte van het centrale zenuwstelsel, zoals je hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen. Bij MS valt jouw immuunsysteem de beschermlaag van de zenuwen aan. Dit veroorzaakt communicatieproblemen tussen je hersenen en de rest van jouw lichaam. Na verloop van tijd kan MS blijvende schade aan je zenuwstelsel veroorzaken.
In Nederland leven ongeveer 25.000 mensen met deze nare ziekte, en elke dag komen er nieuwe gevallen bij. Dit maakt het ook zo ontzettend belangrijk om de (eerste) symptomen te herkennen. Want hoe eerder je het herkent, hoe sneller de juiste diagnose gesteld kan worden. En met de juiste diagnose kan ook snel een goede behandeling gestart worden.
Eerste waarschuwingssignalen van multiple sclerose
1. Tintelend en verdoofd gevoel
MS tast de zenuwen in je hersenen en ruggenmerg aan. Hierdoor bereiken signalen je hersenen niet altijd goed en raakt je lichaam in de war. Soms worden die signalen geblokkeerd, wat leidt tot een verdoofd gevoel, ook wel neuropathie genoemd. Meestal begint neuropathie in de verste zenuwen, zoals in de toppen van je vingers, tenen en soms het puntje van jouw neus. Hoe langer dit onbehandeld blijft, hoe meer zenuwen worden aangetast, waardoor je bijvoorbeeld niet meer voelt dat je loopt, zit, of iets vastpakt. Wil je meer weten over neuropathie? Je leest het hier: Neuropathie: oorzaken, symptomen & behandelopties
2. Slecht zicht
Problemen met je zicht zijn een van de meest voorkomende symptomen van MS. Sommige mensen met multiple sclerose hebben wazig zicht in één of beide ogen. Anderen ervaren misschien geen wazig zicht, maar zien dubbel. Natuurlijk betekent slecht zicht niet meteen dat je MS hebt, maar het is zeker iets om in gedachten te houden. Vooral als het plotseling optreedt of je zicht snel achteruitgaat.
3. Vermoeidheid
Schiet niet gelijk in de paniek als je dit leest, maar ook vermoeidheid is een vroeg symptoom van MS. Ik heb het dan niet over vermoeidheid omdat je een drukke week hebt gehad of slecht hebt geslapen. Nee, ik heb het over onverklaarbare vermoeidheid en je zwak voelen – zelfs als je bijna niet gedaan hebt. Dit gebeurt wanneer de zenuwen in je ruggenmerg achteruitgaan. Meestal komt de vermoeidheid plotseling op en kan het weken duren voordat het weer verdwijnt. De zwakte is vooral merkbaar in de benen en hierdoor belanden veel MS-patiënten uiteindelijk in een rolstoel.
4. Seksuele problemen
Mensen met MS kunnen te maken krijgen met seksuele problemen, zoals minder zin in seks en pijn tijdens het vrijen. Ook kunnen erectieproblemen en moeilijkheden met een orgasme voorkomen. Dit komt doordat het centrale zenuwstelsel niet goed werkt, wat natuurlijk ook problemen “daar beneden” veroorzaakt.
5. Evenwichtsproblemen
Dit symptoom ontstaat vaak doordat de ziekte de zenuwen in het cerebellum (de kleine hersenen) beschadigt. En laat dit deel van de hersenen nou net verantwoordelijk zijn voor jouw coördinatie en evenwicht. Problemen die je kan ervaren zijn een wankelend of instabiel gevoel, moeite met rechtop staan of het gevoel hebben dat je gaat vallen.
6. Spierzwakte
Spierzwakte bij Multiple Sclerose (MS) is een veelvoorkomend symptoom dat vaak begint in de benen en soms ook in de armen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten:
- Moeite met lopen: Veel mensen met MS merken dat hun benen zwak aanvoelen, waardoor ze sneller struikelen of een instabiel gevoel hebben.
- Snelle vermoeidheid van spieren: Spieren kunnen sneller vermoeid raken, zelfs bij lichte inspanning, omdat ze niet optimaal functioneren.
- Verlies van gripkracht: Sommige mensen ervaren zwakte in de handen, wat het moeilijker maakt om voorwerpen vast te houden of fijne handelingen uit te voeren.
7. Spasmes en spiertrekkingen
Dit symptoom komt vaak gepaard met spierzwaktes. Omdat de zenuwen die de spieren aanstuurt beschadigd raken, kan dit leiden tot onwillekeurige samentrekkingen en stijfheid. Dit uit zich op de volgende manieren:
- Spasticiteit; een stijfheid in de spieren
- Spiertrekkingen; een korte, onwillekeurige spierbeweging
- Klonische bewegingen; beweging waarbij de spieren ritmisch en snel samentrekken
Behandelopties
Ondanks al het onderzoek naar MS, is er helaas nog geen genezing. Gelukkig zijn er wel verschillende behandelingen om pijn te verlichten, de achteruitgang te vertragen en de aanvallen minder vaak te maken. Deze behandelingen kunnen je lichaam ook helpen sterk te blijven. Als je vermoedt dat je misschien MS hebt, is het heel belangrijk om je te laten testen.