Psoriasis is een chronische huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. De meest voorkomende vorm zorgt voor plekken die roze of grijs zijn en bedekt met zilverachtige, schilferende huid. De aandoening kan op elk leeftijd voor het eerst optreden. Toch, gebeurt het meestal bij jongvolwassen tussen de 18 en 25 jaar of na je 50ste. Volgens de NVDV lijden er ongeveer 400.000 mensen aan Psoriasis. Hoe je het kan herkennen en of het te behandelen is? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Zijn er verschillende vormen psoriasis?
1. Plaque psoriasis
Met 80% is dit de meest voorkomende vorm. De aandoening uit zich in rode plekken die bedekt kunnen zijn met zilver- of witkleurige schilfers. Deze plekken worden vaak veroorzaakt door een ontsteking. Deze vorm komen meestal voor op de knieën, ellebogen, hoofdhuid of onderrug.
2. Psoriasis guttata
Deze vorm is te herkennen aan de druppelvormige rode vlekken die op het lichaam. Deze vlekken zijn meestal niet gezwollen zoals bij de bovengenoemde vorm.
3. Psoriasis inversa
Inverse psoriasis ziet eruit als felrode, gladde en glanzende plekken. Dit type komt vooral voor in huidplooien, zoals in de oksels, liezen, onder de borsten of tussen de billen. Dit komt doordat deze plekken snel geïrriteerd raken door bijvoorbeeld wrijving of zweten.
4. Pustulaire psoriasis
Deze vorm komt voornamelijk voor bij volwassen. Je kan het herkennen door de witte puistjes gevuld met pus. De huid rond deze puistjes kan rood worden. Geen zorgen, de pus, is niet besmettelijk, aangezien ze witte bloedcellen bevatten. Een ernstige vorm van dit type heet de Ziekte van Von Zumbusch en is een acute vorm die op het hele lichaam plaats kan vinden.
5. Erythrodermische psoriasis
Dit is een ernstige vorm die vaak het grootste deel van het lichaam bedekt. Het veroorzaakt grote rode plekken en schilfers die in grote stukken loslaten, wat gepaard gaat met veel pijn en ongemak.
Hoe wordt de huidaandoening veroorzaakt?
Hierboven hebben het we al een aantal keren benoemt. Elke vorm van deze huidaandoening wordt door iets veroorzaakt. Je kan namelijk niet ineens last hebben van Psoriasis. Daar moet een reden voor zijn.
1. Erfelijkheid
Vaak is deze chronische huidaandoening een erfelijk probleem. Oftewel, heeft een (direct) familielid, zoals een ouder, het ook? Dan zit het waarschijnlijk in de genen. Ondanks veel onderzoek is het nog steeds niet duidelijk, hoe dit precies kan.
2. Infectie
Het ontstaan van symptomen van deze chronische huidziekte wordt vaak in verband gebracht met infecties. Vooral bacteriën, zoals streptokokken, worden vaak gezien bij mensen die last hebben van psoriasis guttata.
3. Stress
Ook stress kan het verergeren en in sommige gevallen zelfs triggeren. Wanneer je veel spanning hebt, kan dit je lichaam uit balans brengen, wat de huidaandoening kan triggeren of verergeren.
4. Medicatie
Er zijn medicijnen die een negatieve invloed hebben op psoriasis. Voorbeelden hiervan zijn medicatie voor malaria en bètablokkers. Daarnaast kan het plotseling stoppen met sterke corticosteroïden ernstige ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Dit kan dan weer leiden tot ernstigere psoriasis vormen.
Symptomen van psoriasis
Psoriasisplekken zijn anders dan gewone droge huid. Bij psoriasis zijn niet alleen de bovenste huidlagen betrokken, maar ook de bloedvaten en de diepere huidlagen. De droge en schilferige plekken ontstaan doordat je huidcellen zich te snel vernieuwen. Dit komt door:
- Ontstekingen diep in de huid.
- Snellere groei van huidcellen (keratinocyten), waardoor de huid dikker en schilferiger wordt.
- Verstoorde afschilfering, waarbij de buitenste huidlaag niet op de normale manier loslaat.
Hierdoor ontstaan dus de rode, schilferige plekken. Maar dit zijn niet de enige symptomen waaraan je de chronische huidaandoening kan herkennen:
- Jeuk en branderigheid
- Droge en gebarsten huid
- Pijnlijke & stijve gewrichten
- Verdikte of verkleurde nagels
Let op! Deze symptomen komen niet bij iedereen voor. Daarnaast kunnen ze ook variëren in hoe ernstig ze zijn. De één ervaart naast de plekken ook jeuk en een branderig gevoel. Terwijl de ander ook last heeft van pijnlijke gewrichten.
Behandelopties voor psoriasis
De meest gebruikte behandelingen voor psoriasis zijn speciale crèmes en zalven. Deze producten bevatten ontstekingsremmende stoffen zoals corticosteroïden. Daarnaast worden ook vochtinbrengende crèmes voorgeschreven. Dit is om de huid zacht en soepel te houden, vooral tijdens periodes waarin de aandoening verergert. Deze crèmes helpen de huid vocht vast te houden, zodat de bovenste laag van de huid niet uitdroogt en minder schilfert. Sommige crèmes bevatten extra ingrediënten die ook de diepere huidlagen hydrateren.
Vermoed jij dat je last hebt van deze huidaandoening? Neem dan contact op met jouw huisarts. Hij of zij zal je, mocht dat nodig zijn, doorsturen naar een specialist.