Relapsing remitting MS, of RRMS, is de meest voorkomende vorm van multiple sclerose. In Nederland lijden ongeveer 25.000 mensen aan MS, waarvan dus een groot deel aan deze vorm. Dit maakt het dus ontzettend belangrijk om te weten hoe deze vorm van MS ontstaat, hoe je het kunt herkennen en misschien nog wel belangrijker, hoe het wordt vastgesteld en behandeld. Wij hebben het voor je opgezocht.
Meer weten over MS? Je leest het hier: Multiple sclerose (MS): eerste symptomen & behandelopties
Wat is relapsing remitting MS?
RRMS is een neurologische aandoening, dat zowel de hersenen als de zenuwen aantast. Stel je voor dat het systeem waarmee het lichaam berichten via de zenuwen verstuurt, werkt als draden met een beschermlaag (myeline) eromheen. Bij deze vorm van MS raakt die beschermlaag beschadigd. Dit maakt het moeilijk voor het lichaam om goed signalen door te sturen.
Wat maakt deze vorm dan anders dan anders? Relapsing remitting MS-patiënten ervaren klachten in periodes. Zo hebben ze periodes waarin de symptomen erger worden en periodes waarin ze minder problemen ervaren. De hevigere periodes noemen we ‘schubs’ en periodes met weinig tot geen klachten heten ‘remissies.’
Oorzaken van RRMS
Relapsing remitting MS is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem jouw lichaam zonder duidelijke reden aanvalt. In het geval bij RRMS valt jouw immuunsysteem de myeline aan. En de myeline is dus een weefsel dat de hersenen en het ruggenmerg moet beschermen. Er zijn een aantal factoren die het risico op het krijgen van deze vorm van MS kunnen vergroten:
- Genen: Als iemand in je familie MS heeft, heb je zelf ook een grotere kans om het te krijgen.
- Omgeving: Bepaalde omgevingsfactoren, zoals een laag vitamine D-gehalte of roken, kunnen het risico vergroten.
- Virusblootstelling: Sommige wetenschappers denken dat bepaalde virussen MS kunnen uitlokken, maar dit is nog niet helemaal bewezen.
- Leeftijd en geslacht: Het komt vaker voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar en het treft meer vrouwen dan mannen.
Symptomen van relapsing remitting MS
Relapsing remitting multiple sclerose heeft meerdere veelvoorkomende symptomen. Een van de eerste signalen waar je de neurologische aandoening aan kan herkennen is vermoeidheid. Het gaat dan niet om een paar nachten slecht slapen vermoeid. Dit is een vermoeidheid waar je voortdurend uitgeput bent, zelfs als je bijna niets gedaan hebt die dag. Een ander veelvoorkomend symptoom is gevoelloosheid of tintelingen, vooral in je armen en benen. Het voelt alsof een deel van je lichaam “slaapt” en je krijgt dat prikkelende gevoel van speldenprikken. Andere symptomen zijn:
- Spierzwakte
- Moeite met balans en coördinatie
- Problemen met je zicht, zoals wazig of dubbel zien
- Problemen met de blaascontrole
- Moeite met geheugen en concentratie
Behandelopties voor RRMS
De diagnose RRMS krijgen gebeurt in meerdere stappen. De eerste stap is natuurlijk het herkennen van de symptomen en dit bespreekt met de huisarts. Als hij of zij het nodig vindt om meer onderzoeken te doen word je doorgestuurd naar de neuroloog. Vaak wordt er een MRI-scan van je hersenen en ruggenmerg gemaakt om te kijken of er tekenen van MS zichtbaar zijn. Soms krijg je ook een ruggenprik, waarbij een klein beetje vloeistof uit je rug wordt gehaald om te controleren op specifieke MS-markers. Het voelt een beetje alsof je samen met de arts een puzzel oplost, waarbij verschillende stukjes informatie bij elkaar worden gebracht om vast te stellen of jij deze vorm van MS hebt.
Voor de behandeling van relapsing remitting MS zijn er verschillende opties. De eerste is het gebruik van DMTs. Dit zijn speciale medicijnen die de ziekte vertragen en helpen om minder vaak schubs te krijgen. Ze werken door het immuunsysteem te beïnvloeden, zodat het niet de zenuwen aanvalt. Een andere optie is het gebruik van steroïden, vooral tijdens een schub. Steroïden helpen de ontsteking te verminderen, waardoor de schub minder heftig en korter kan zijn.
Andere behandelingen zijn:
- Fysiotherapie om te helpen met beweging en spierkracht
- Medicatie voor specifieke klachten zoals pijn of spierstijfheid
- Begeleiding of therapie voor emotionele ondersteuning
- Aanpassingen in je levensstijl, zoals een gezond dieet en voldoende beweging, om je algehele gezondheid te verbeteren