Schizofrenie is een psychische aandoening die wereldwijd ongeveer 1 op de 300 mensen treft. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het om zo’n 24 miljoen mensen. Tegenwoordig zijn we ons steeds meer bewust van psychische problemen en hoe we ermee om moeten gaan, of we het nu zelf meemaken of bij mensen om ons heen.
Toch blijft het voor veel mensen lastig te begrijpen, want je ziet de problemen niet direct. Schizofrenie is zo’n aandoening en helaas rust hier nog steeds een vooroordeel op. Mensen met de aandoening zouden gek zijn of allerlei stemmen horen. Maar is dat wat zo? En hoe kan je de aandoening herkennen bij jezelf of andere? Wij leggen het je uit!
Wat is Schizofrenie?
Om eventuele vooroordelen uit de weg te helpen is het belangrijk om te weten dat deze psychische aandoening precies is en hoe het eventueel veroorzaakt wordt. Schizofrenie is een chronische hersenaandoening die invloed heeft op hoe iemand de wereld ziet, zich gedraagt en handelt. Simpel gezegd: iemand met schizofrenie ziet de werkelijkheid op een abnormale manier.
Hoewel we steeds meer weten over de aandoening blijft het erg ingewikkeld. Zo weten medische experts, ondanks uitgebreide onderzoeken, nog steeds niet precies hoe schizofrenie veroorzaakt wordt. Ze denken dat het te maken heeft met genetica, hersenchemie en iemands omgeving. Gelukkig komt schizofrenie bij minder dan 1 procent van Nederlandse bevolking voor. Wat wel uit onderzoek is gebleken, is dat mannen de aandoening eerder ontwikkelen dan vrouwen.
Symptomen van Schizofrenie
Veel mensen denken dat iemand met schizofrenie een gespleten of meerdere persoonlijkheden heeft, maar dat is (meestal) niet waar. Schizofrenie uit zich in veel vormen en kent allerlei symptomen. Daardoor is het zo’n complexe aandoening en moeilijk als diagnose vast te stellen en behandelen. Hierdoor is het ook lastig is om de symptomen precies op te sommen. Dit verschilt namelijk per persoon.
Mensen met schizofrenie hebben korte of langere periodes waarin ze symptomen ervaren. Deze symptomen zorgen ervoor dat ze moeite hebben om te onderscheiden wat echt is en wat niet. Ze verliezen grip op de werkelijkheid en creëren hun eigen realiteit. Het begint vaak met sombere stemmingen, het gevoel dat de hele wereld tegen hen is, en ze willen dan liever niemand om zich heen. Ook kunnen ze wazig zien, dubbelzien of dingen zien die er eigenlijk niet zijn, terwijl hun zintuigen hen iets anders vertellen.
Een bekend symptoom is dat mensen met schizofrenie stemmen in hun hoofd horen. Deze stemmen beïnvloeden heb of geven zelfs opdrachten. Helaas gebeurt dit vaak op een (zeer) negatieve manier. Paranoia komt ook veel voor en is heel ernstig en moeilijk te beheersen. Zelfs als iemand probeert de patiënt gerust te stellen, blijven ze angstig.
Zijn er behandelopties?
Helaas is er geen genezing voor schizofrenie en is het dus ook niet te voorkomen. Dit betekent dat iemand die aan deze aandoening lijdt, ermee moet leren leven. Maar het goede nieuws is dat er manieren zijn om de symptomen te verminderen. Met antipsychotica en therapie, zoals cognitieve gedragstherapie, kunnen patiënten hun klachten beheersen. Er zijn verschillende behandelingen, waarschuwingssignalen en vormen van schizofrenie. Herken jij jezelf herkent in de bovenstaande informatie, aarzel dan niet om met een medisch expert te praten.