Zwangerschapsvergiftiging: de term klink ontzettend heftig, maar is dat eigenlijk wel zo? En hoe vaak komt het eigenlijk voor in Nederland? Het antwoord is ja. Elk jaar worden duizenden zwangere vrouwen gediagnosticeerd met deze aandoening. Pre-eclampsie, een ander woord voor zwangerschapsvergiftiging, is een serieuze aandoening de flinke gevolgen kan hebben voor moeder en kind. Zo kan het leiden tot hart- en vaatproblemen voor moeder en een groeiachterstand voor het kind.
Wil je meer weten over hoe je een te hoge bloeddruk kan voorkomen? Je leest het hier: Hoge bloeddruk voorkomen: zo houd je je bloeddruk gezond
Wat is zwangerschapsvergiftiging?
Pre-eclampsie is dus een complicatie die je op kan lopen als je zwanger bent. Ondanks dat het een vergiftiging heet, heeft het daar niets mee te maken. Het is namelijk een aandoening waarbij de bloeddruk van de moeder ineens veel te hoog is. Vaak komt het vaak pas voor aan het einde van de zwangerschap en maar bij 3% tot 5% van de zwangere vrouwen. Toch kan het vervelende klachten veroorzaken en dus ook grote gevolgen hebben voor moeder en kind.
Complicaties van de aandoening voor moeder zijn onder andere lever- en nierproblemen, bloedstollingsproblemen en in ernstige gevallen zelfs orgaanfalen. Daarnaast verhoogt het ook de kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Voor de baby zijn de complicaties aanzienlijk. Zo kan het leiden tot een groeiachterstand, omdat de doorbloeding naar de placenta verminderd is. In hele ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot vroeggeboorte om zo ergere gevolgen te voorkomen.
Oorzaken van pre-eclampsie
Zwangerschapsvergiftiging wordt veroorzaakt omdat er iets misgaat met de manier waarop de placenta zich vastzet en groeit in de baarmoeder. De placenta, die zorgt voor zuurstof en voedingsstoffen voor de baby, krijgt daardoor niet altijd genoeg bloed. Dit kan de bloeddruk van de moeder flink laten stijgen. Moet je aanleg hebben voor de aandoening? Niet per se, het kan dat je er aanleg voor hebt, omdat je van nature al een hoge bloeddruk hebt of omdat het in je genen zit. Maar het kan ook uit het niets komen. Alhoewel het wel vaker voorkomt bij een eerste of meerlingenzwangerschap
Symptomen van zwangerschapsvergiftiging
Je kan pre-eclampsie vaak aan een aantal opvallende klachten herkennen. Misschien wel het meest voorkomende symptoom is een constante, bonzende hoofdpijn, die zelfs niet weggaat met rust of pijnstillers. Daarnaast kan je last krijgen van vochtophoping (oedeem) in de handen, voeten en het gezicht. Andere waarschuwingssignalen van zwangerschapsvergiftiging zijn:
Behandelopties voor pre-eclampsie
Vaak wordt de aandoening vastgesteld bij een controle bij de verloskundige of gynaecoloog. Wanneer je klachten, zoals een te hoge bloeddruk, aanhoudende hoofdpijn en/of vochtophoping, dan wordt er extra onderzoek gedaan. De bloeddruk wordt dan gemeten en zal er ook bloed en/of urine afgenomen om te controleren op zwangerschapsvergiftiging. Wanneer de aandoening daadwerkelijk uit het onderzoek komt, zijn er een aantal opties om het te behandelen. Dit ligt allemaal aan hoe ernstig de pre-eclampsie is en hoe je al in jouw zwangerschap bent.
Soms gaat het om meer dokterscontroles of (extra) rust nemen. Bij ernstigere gevallen wordt meestal geadviseerd om in het ziekenhuis te blijven, zodat jij en je baby beter in de gaten gehouden kunnen worden. Daarnaast kan het zijn dat ze het besluiten nemen om de baby eerder te halen om (ernstigere) gevolgen te voorkomen. Uiteraard gebeurt dit alleen als je ver genoeg in jouw zwangerschap bent.