We hebben er allemaal wel eens last van: huiduitslag. Toch ziet het er bij iedereen anders uit. De één heeft extreem droge plekken, terwijl de ander te maken heeft met een rode, vlekkerige huid. Dit kan overal op het lichaam voorkomen. De vraag is: wanneer is het een uitslag, zo ja moet ik dan naar de dokter? Misschien ben je allergisch, heb je onverwachte kriebelige bezoekers, of speelt er iets ernstigers? Of is je huid gewoon extra gevoelig? Dit maakt het dan ook uiterst belangrijk om meer te weten over hoe je verschillende soorten kunt herkennen en wat je er aan kan doen.
Veelvoorkomende soorten huiduitslag
Een huiduitslag is een verandering in de kleur, textuur en/of het uiterlijk van je huid, wat vaak tot ontsteking leidt. Dit kan op specifieke plekken voorkomen, zoals je handen, polsen, oksels of voeten, maar soms ook over je hele lichaam. Er zijn veel soorten huidproblemen, en het kan lastig zijn om ze uit elkaar te houden. Sommige huidproblemen komen vaker voor dan andere, zoals:
- Atopisch eczeem
- Cutane Lupus
- Gordelroos
- Netelroos
- Rosacea
- Schurft
Omdat er zoveel soorten huidproblemen zijn, is het moeilijk te weten waar je precies mee te maken hebt en wat de oorzaak is – hoewel sommige, zoals schurft en lupus, beter herkenbaar zijn. Daarom is het belangrijk om de symptomen en het soort huiduitslag goed te herkennen. Huidproblemen kunnen een grote impact hebben op je leven, zowel fysiek als mentaal. Dus als het erger wordt dan een klein eczeemplekje, neem dan contact op met je huisarts. Voel je hier ook niet ongemakkelijk over; ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben last van een huidaandoening. De kans is groot dat je buren, vrienden of familieleden met dezelfde problemen kampen.
Eczeem – Atopische dermatitis
Omdat elke huiduitslag anders is, andere symptomen heeft en verschillende delen van het lichaam aantast, is het handig om ze stuk voor stuk uit te leggen. De eerste en meest voorkomende is eczeem, ook wel atopisch dermatitis of Constitutioneel eczeem genoemd. Eczeem komt vooral voor in de plooien, zoals de vingers, handen, binnenkant van de ellebogen en de knieën. De exacte oorzaak is onbekend, maar onderzoek laat zien dat genen en een familiegeschiedenis van allergieën een rol spelen.
Eczeem kan worden getriggerd door stress, angst, klimaat, verkeerde huidverzorging of make-up. Typische symptomen van eczeem zijn jeuk, roodheid en een droge huid. Soms kunnen er kleine blaasjes ontstaan op de geïrriteerde plekken, of kan de huid ontstoken raken. Eczeem rond de ogen herken je vaak aan donkere kringen. Wil je meer weten over eczeem? Je leest het hier: Eczeem: oorzaken, symptomen & behandelopties
Discoïde lupus erythematosus (DLE)
Discoïde lupus erythematosus, of gewoon “huidlupus”, is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat je immuunsysteem per ongeluk je eigen lichaamsweefsels aanvalt, zoals de huid of organen. Bij huidlupus valt het immuunsysteem, je raadt het al, de huid aan. Gelukkig kan deze huidaandoening wel onder controle worden gehouden met verschillende behandelingen, zoals medicatie en aanpassingen in je levensstijl. Zo is het belangrijk om zo min mogelijk in de zon te komen.
Hoe je DLE herkent? De aandoening heeft rode, schilferige plekken op de huid. Vaak zijn het ronde vlekken, ongeveer zo groot als een munt of schijfje, met een donkere rode rand. Bij ongeveer 50% van de mensen met lupus ontstaat ook de bekende “vlinderuitslag”: een huiduitslag die van de ene wang over de neus naar de andere wang loopt. Discoïde lupus erythematosus kan overal op het lichaam voorkomen, maar zit het vaakst op plekken die veel zon krijgen, zoals je handen, armen en benen.
Gordelroos
Gordelroos is een huidprobleem dat je redelijk makkelijk herkent als je weet waar je op moet letten. Het begint vaak met een vreemd gevoel op de huid, zoals een branderige, jeukende of tintelende plek. Dit komt meestal voor op de borst, rug of buik, maar kan ook op andere delen van het lichaam zitten.
Binnen 1 of 2 dagen verschijnt er op die plek een rode uitslag met blaasjes, die na een paar dagen open kunnen gaan. Gordelroos is erg pijnlijk, en mensen omschrijven de pijn vaak als stekend en brandend. Deze pijn kan al beginnen voordat je iets op de huid ziet en blijft aanwezig totdat de plek weer genezen is. Andere symptomen van gordelroos zijn koorts, een algeheel gevoel van malaise en hoofdpijn.
Netelroos
Netelroos is, net als gordelroos, een vervelend huidprobleem. De uitslag ziet eruit als jeukende, branderige en soms stekende bultjes. De grootte varieert: soms zijn ze klein, andere keren komen ze samen tot één grote vlek. Netelroos kan overal op je lichaam verschijnen en blijft een paar minuten tot zelfs enkele dagen zitten. Netelroos ontstaat door hoge niveaus van histamine in je lichaam, vaak als reactie op iets zoals extreme temperaturen, infecties of bepaalde voedingsmiddelen. De beste behandeling is een anti-jeukmedicatie of een koude, natte doek op de geïrriteerde plekken leggen.
Rosacea
Rosacea is een chronische huidziekte die nooit helemaal verdwijnt, maar in periodes komt en gaat. Soms heb je er meer last van dan op andere momenten. Er zijn verschillende soorten rosacea, wat betekent dat er ook veel verschillende symptomen zijn. De meest voorkomende zijn roodheid en blozen in het gezicht, rode bultjes en een gevoelige huid. De oorzaak van rosacea is onbekend, maar we weten wel wat de aandoening kan verergeren. Dingen die je beter kunt vermijden of waar je op moet letten, zijn pittig eten, alcohol, zonlicht, stress en extreme temperaturen.
Schurft
Schurft wordt veroorzaakt door ongewenste “huidgasten”: kleine mijten genaamd Sarcoptes scabiei. Dit achtpotige beestje nestelt zich graag in de bovenste laag van je huid. Je lichaam is hier allesbehalve blij mee en reageert met rode en extreem jeukende plekken. Schurft is erg besmettelijk en verspreidt zich gemakkelijk van persoon tot persoon via langdurig huidcontact of via besmette oppervlaktes, zoals meubels, kleding en beddengoed.
Schurft kan zich over je hele lichaam verspreiden: tussen je vingers, op je billen en zelfs rond je genitaliën. De symptomen zijn rode, jeukende plekken en kleine bultjes die op puistjes lijken. Behandeling bestaat uit voorgeschreven medicatie, zoals zalfjes, crèmes en lotions. Het kan wel 5 weken duren voordat de symptomen van schurft zichtbaar worden na besmetting. Als je het eerder hebt gehad, zie je de eerste symptomen vaak al binnen een paar dagen.