Clostridium difficile-infectie, ook wel C. difficile of CDI genoemd, is een groot gezondheidsprobleem in Nederland. Vooral in zorginstellingen zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen. Zo belanden 15 van de 10.000 besmettingen per jaar in het ziekenhuis. Dit lijkt niet veel, maar ondanks deze infecties meestal voorkomen in het ziekenhuis, neemt het aantal gevallen hier buiten toe, wat wijst op een groeiende verspreiding in de algemene bevolking. En dat is wel zorgwekkend. Ondanks alle moeite om de verspreiding te stoppen, blijft een C. diff-infectie lastig onder controle te houden vanwege hoe makkelijk het zich verspreidt en hoe ernstig het kan zijn.
Oorzaken van clostridium difficile-infectie
Een clostridium difficile-infectie wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Clostridioides difficile. Deze bacterie kan zich in de darmen ontwikkelen na het gebruik van antibiotica. Deze vorm van medicatie verstoren soms de gezonde darmbacteriën, waardoor C. difficile de kans krijgt om te groeien en de balans verstoort. Dit kan de natuurlijke gezondheid van je darmen aantasten.
Verschillende soorten C. difficile infectie
Er zijn verschillende soorten clostridium difficile-infecties, voornamelijk bepaald door de “stammen” van de bacterie. Je kunt het zien als verschillende versies van de bacterie, elk met eigen kenmerken. Sommige stammen van een C. difficile-infectie zijn sterker en kunnen meer problemen veroorzaken dan andere. Sommige stammen zijn zo lastig te bestrijden, omdat het minder goed reageert op antibiotica. Sterker nog, voor sommige is het zelfs resistent.
Symptomen van clostridium difficile-infectie
Een clostridium difficile-infectie veroorzaakt vooral problemen in het spijsverteringsstelsel. De twee meest voorkomende klachten zijn diarree en buikpijn of krampen. Dit is niet zomaar diarree. Nee, deze diarree komt vaak meerdere keren per dag voor en is meestal erg waterig. Mensen met een C. difficile-infectie ervaren ook vaak flink wat ongemak in de buik. Andere (veelvoorkomende) symptomen zijn:
- Misselijkheid
- Verlies van eetlust
- Koorts
- Opgeblazen gevoel
Zijn er complicaties?
Een clostridium difficile-infectie kan verschillende complicaties veroorzaken. Soms blijft het bij milde klachten, zoals een beetje buikongemak. Maar als de infectie erger wordt, kunnen er serieuzere problemen ontstaan. Zo kan de diarree bijvoorbeeld zorgen voor ernstige uitdroging. En in heel ernstige gevallen kan de infectie zelfs leiden tot ontstekingen of beschadiging van de darmen. Dit is een ernstige situatie die direct medische hulp nodig heeft.
Hoe wordt de infectie gediagnosticeerd?
Om een clostridium difficile-infectie vast te stellen, worden meestal een paar stappen doorlopen om zeker te weten dat C. difficile echt de oorzaak is van de klachten. De eerste stap is een medische onderzoeken van bijvoorbeeld de symptomen, maar ook jouw medische geschiedenis. Als je recent antibiotica hebt gehad, kan dat een belangrijke aanwijzing voor de infectie zijn.
Mocht het nodig zijn zal na de eerste stap een ontlastingsonderzoek plaatsvinden. Hierbij wordt gekeken naar toxines die door de C. difficile-bacterie worden geproduceerd en de klachten veroorzaken. Als uit de test blijkt dat het om CDI gaat, dan zal er een extra onderzoek plaatsvinden om te kijken om welke soort bacterie het gaat.
Behandelopties voor clostridium difficile-infectie
Een clostridium difficile-infectie behandelen kan op verschillende manieren, afhankelijk van hoe ernstig de infectie is. De twee meest gebruikte behandelingen zijn antibiotica en het stoppen van andere antibiotica. Er worden specifieke antibiotica voorgeschreven die gericht zijn op het bestrijden van C. difficile. Dit zijn niet dezelfde antibiotica die mogelijk de infectie hebben veroorzaakt, maar juist speciaal gekozen om de infectie aan te pakken.
Als je op dat moment andere antibiotica gebruikt, zal de arts vaak stoppen met deze medicijnen om de balans van gezonde bacteriën in de darmen te herstellen.
Andere behandelopties zijn:
- Probiotica
- Vochten en elektrolyten
- Fecale microbiota-transplantatie (FMT)
- Operatie
Kan je de infectie voorkomen?
Je weet wat ze zeggen: voorkomen is beter dan genezen. Maar kan dat eindelijk? Het antwoord is, gelukkig, ja! Het heeft allemaal te maken met de juiste hygiëne- en preventiemaatregelen. Denk dan aan regelmatig je handen wassen met water en zeep en het zorgvuldig gebruiken van antibiotica. Andere maatregelen hebben wij als persoon helaas geen invloed op. Toch kan je er wel rekening mee houden wanneer je een zorginstelling uitkiest. Denk dan aan het grondig en regelmatig schoonmaken, juiste isolatiemaatregelen bij een clostridium difficile-infectie en hygiënemaatregels onder het personeel.