Dankzij de komst van de Continuous Glucose Monitor, ook wel CGM genoemd, is de manier waarop diabetici hun bloedsuiker testen flink veranderd. In plaats van de traditionele methoden om bloedsuiker te meten, geeft een CGM je real-time informatie over je glucosewaarden. Dit geeft een compleet beeld van hoe je leefstijlkeuzes invloed hebben op je bloedsuiker. Wij hebben alles over deze manier van bloedsuiker meten voor je op een rijtje gezet!
Weer willen weten over diabetes? Je leest het hier: Diabetes: symptomen & wanneer je naar de dokter moet
Wat is een Continuous Glucose Monitor?
De Continuous Glucose Monitor is dus een belangrijk hulpmiddel voor mensen die diabetes hebben. Waar je vroeger nog handmatig op vaste momenten je bloedsuiker moest controleren. Gaat dat dankzij een CGM helemaal automatisch. Je hoeft dus niet meer zelf in je vinger te prikken en dan moeilijk te doen met een teststripje.
Een CGM geeft je de hele dag en nacht door een duidelijk beeld van je glucosewaarden. Het systeem werkt met een kleine sensor die meestal op de buik of arm wordt geplaatst en de glucosewaarden meet in de vloeistof tussen je cellen. Deze gegevens worden vervolgens naar een ontvanger of smartphone-app gestuurd, zodat je in real-time je glucosewaarden kunt volgen.
Hoe werkt het apparaatje?
Een CGM is dus sensor die je draagt op je lichaam en de hele dag jouw glucosewaardes meest. Wanneer deze te hoog of laag zijn, krijg je een waarschuwing op, bijvoorbeeld, jouw smartphone. Zo kan je op tijd actie ondernemen en hoef je niet te wachten tot (vervelende) symptomen gaat ervaren. Dit doet de de sensor 7 tot 14 dagen. Daarna moet het vervangen worden met een nieuwe.
Wat zijn de voordelen van een CGM?
We hebben al een aantal voordelen genoemd bij het uitleggen van de monitor. Maar om het zo makkelijk te maken, hebben we ze nog even voor je op een rijtje gezet:
- Direct inzicht: Een CGM geeft je direct informatie over je glucosewaarden, waardoor je snel kunt zien hoe verschillende voedingsmiddelen, activiteiten en medicijnen je bloedsuiker beïnvloeden.
- Patronen en trends: Door je glucosewaarden over een langere periode te volgen, helpt een CGM je patronen en trends te ontdekken. Dit maakt het makkelijker om je diabetes beter te managen.
- Voorkomen van hypo- en hyperglykemie: Een CGM waarschuwt je bij gevaarlijk hoge of lage bloedsuikerwaarden, wat helpt om zowel hypo- (te lage bloedsuiker) als hyperglykemie (te hoge bloedsuiker) te voorkomen.
- Gemak: Met een CGM hoef je veel minder vaak in je vinger te prikken, wat het dagelijks leven een stuk makkelijker en comfortabeler maakt.
De impact van CGMs op jouw diabetesmanagement
Een Continuous Glucose Monitor heeft de manier waarop mensen met diabetes hun bloedsuiker beheren compleet veranderd. Omdat de waardes de hele dag door gemeten worden, krijgen jij en jouw arts een veel beter beeld van de ziekte. Hierdoor wordt jouw behandelplan nog beter op maat gemaakt. Onderzoek laat zien dat patiënten die een CGM hebben vaak een verbeterde glucose waarde hebben. En hierdoor minder risico lopen op complicaties door te hoge of te lage bloedsuikers.
Hoe kies je de juiste Continuous Glucose Monitor?
Het kiezen van de juiste Continuous Glucose Monitor hangt af van een paar belangrijke factoren. Nauwkeurigheid is superbelangrijk voor betrouwbare glucosemetingen. Zorg er voor dat je een CGM kiest die bekend staat om zijn precisie. Daarnaast is gebruiksvriendelijkheid iets om op te letten. Hoe lang de sensor meegaat, is ook belangrijk; een sensor die langer meegaat, betekent minder vaak vervangen en minder ongemak.
Verder is het handig om te kijken of de CGM goed werkt met andere apparaten die je gebruikt. Denk dan aan je smartphone of insulinepomp. Je wil natuurlijk dat alles zo soepel mogelijk verloopt. Wil je meer weten over deze manier van diabetesmanagement of hoe zit qua verzekering? Neem dan contact op met jouw arts.