De r zit weer in de maand. Dit betekent dat het buiten alweer snel donker wordt, maar ook dat veel mensen zich niet lekker voelen. Of zelfs de griep krijgen. Nu hoor ik je denken: “Het is toch maar een griepje.” Klopt, voor sommige mensen. Maar voor andere is dat ‘griepje’ een stuk gevaarlijker dan je zou denken. Sterker nog, volgens het RIVM, streven er iedereen tussen de 2500 en 5000 mensen aan de directe of indirecte gevolgen van de griep. Hoe goed jouw weerstand ook is, de griep krijgen is voor iedereen aanwezig. Hoe je je het beste kan beschermen? Een van de opties is om iedereen jaar de griepprik te halen.
In Nederland haalt ongeveer 53% van de bevolking elk jaar een griepprik. Dit helpt om het aantal mensen dat ziek wordt te verminderen. Door je te laten vaccineren, bescherm je niet alleen jezelf, maar help je ook om je omgeving gezonder te houden.
Wat is de griepprik?
Een griepvaccin helpt je beschermen tegen het influenzavirus, beter bekend als ‘de griep.’ De griep is een zeer besmettelijk virus dat zich makkelijk verspreidt, vooral in de koudere maanden. Het griepvaccin zorgt ervoor dat je lichaam voorbereid is om het griepvirus te bestrijden, waardoor je minder (snel) ziek wordt. Dit gebeurt doordat er een inactief of verzwakt deel van het virus in je lichaam wordt ingebracht, waarna je immuunsysteem antistoffen aanmaakt om het echte virus later te herkennen en aan te vallen.
Elk jaar wordt het griepvaccin aangepast om bescherming te bieden tegen de meest voorkomende varianten van de griep die dat seizoen worden verwacht. Aangezien griepvirussen steeds veranderen, is het belangrijk om elk jaar een griepprik te halen voor optimale bescherming.
Welke risicogroepen zouden een griepvaccinatie moeten krijgen?
Hoewel het voor iedereen goed zou zijn om een griepvaccin te krijgen, zijn er groepen die meer risico lopen om ernstig ziek te worden van de griep. Of zelfs kunnen overlijden aan het virus. Hoezo? Deze mensen kunnen zwaardere symptomen krijgen en meer complicaties ervaren als ze griep oplopen. Daarom is het belangrijk dat zij zich, ieder jaar, laten vaccineren. Enkele van deze risicogroepen zijn:
- Oudere volwassenen: Mensen van 65 jaar en ouder hebben een grotere kans op ernstige complicaties door de griep.
- Jonge kinderen: Kinderen onder de 5 jaar, vooral die jonger zijn dan 2 jaar, kunnen erg ziek worden van de griep.
- Zwangere vrouwen: Een griep tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor zowel de moeder als de baby.
- Mensen met chronische aandoeningen zoals astma, diabetes, hartziekten of een verzwakt immuunsysteem lopen een hoger risico.
- Mensen met overgewicht: Personen met ernstig overgewicht (obesitas) hebben een hoger risico op complicaties bij griep.
- Bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen: Mensen die in instellingen wonen, zoals verpleeghuizen, lopen een groter risico omdat griep zich daar sneller kan verspreiden.
- Zorgpersoneel: Werknemers in de zorg hebben een verhoogd risico op het oplopen én verspreiden van de griep door veelvuldig contact met patiënten
Zijn er bijwerkingen?
Er bestaan veel misverstanden over vaccins, waaronder de griepprik, maar het is belangrijk om op de juiste informatie te vertrouwen. Het krijgen van de prik is veel veiliger dan het risico lopen om ernstig ziek te worden van de griep. Het vaccin kan je geen griep geven, omdat het virus in de prik inactief of verzwakt is. Het griepvaccin is voor de meeste veilig. Het ontwikkelen en testen van griepvaccins gebeurt volgens strenge veiligheidsvoorschriften om ervoor te zorgen dat het vaccin veilig is en ook echt werkt.
Ondanks dit, kan de griepprik, net zoals bij de meeste vaccinaties, bijwerkingen hebben. Gelukkig zijn deze meestal mild en verdwijnen ze vanzelf binnen een paar dagen. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn:
- Pijn op de prikplek: Je arm kan wat gevoelig of pijnlijk aanvoelen op de plek waar je de prik hebt gekregen.
- Lichte koorts of vermoeidheid: Sommige mensen krijgen milde griepachtige klachten, zoals een lichte koorts of vermoeidheid, maar deze verdwijnen snel.
- Hoofdpijn of spierpijn: Je kunt je wat pijnlijk voelen of een lichte hoofdpijn krijgen, maar dit komt niet vaak voor.
Ernstige bijwerkingen van een vaccinatie tegen griep zijn zeldzaam. Als je je zorgen maakt over het vaccin of twijfelt of je het moet nemen, is het altijd verstandig om even contact op te nemen met jouw huisarts.
Wat zijn de voordelen van de griepprik?
Het halen van een vaccinatie tegen griep heeft een aantal belangrijke voordelen. Het gaat niet alleen om het voorkomen van een paar dagen ziek zijn; het speelt een grote rol in de volksgezondheid. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:
- Voorkomt ziekte: Het meest voor de hand liggende voordeel is dat het helpt om niet ziek te worden door de griep. Hoewel het griepvaccin niet voor 100% werkt, verlaagt het je kans op griep aanzienlijk.
- Vermindert ernstige gevolgen: Zelfs als je toch de griep krijgt na vaccinatie, heb je veel minder kans op ernstige klachten of een ziekenhuisopname.
- Beschermt anderen: Als meer mensen zich laten vaccineren, vermindert dat de verspreiding van het griepvirus. Dit is vooral belangrijk om mensen te beschermen die zelf geen vaccin kunnen krijgen, zoals pasgeborenen of mensen met bepaalde aandoeningen.
- Redt levens: Griep kan dodelijk zijn, vooral voor risicogroepen. Het griepvaccin kan levens redden door de verspreiding van het virus te voorkomen en het aantal ernstige gevallen te verminderen.
Waar haal ik de griepprik?
Je denkt misschien dat je de griepprik alleen bij de huisarts kan laten zetten, maar er zijn meer opties:
- GGD: Bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) kun je ook terecht voor de griepprik. Dit geldt vooral als je bijvoorbeeld via je werk wordt opgeroepen.
- Bedrijfsgeneeskundige diensten: Sommige werkgevers bieden hun personeel de mogelijkheid om de griepprik via het werk te krijgen, vooral in de zorg en onderwijssector.
- Apotheek: In sommige apotheken kun je ook terecht voor de griepvaccinatie, dit is handig als je geen uitnodiging hebt gekregen, maar wel de prik wilt.
Als je een uitnodiging krijgt van de huisarts, hoef je vaak alleen maar op de aangegeven datum langs te komen. Als je geen uitnodiging hebt gekregen, kun je zelf contact opnemen met, bijvoorbeeld, de huisarts. De prik is gratis voor mensen in risicogroepen, zoals ouderen en mensen met bepaalde aandoeningen. Voor anderen kan er een kleine vergoeding zijn, dit is afhankelijk van waar je de prik haalt.