Polycysteus ovarium syndroom, beter bekend als PCOS, komt een stuk vaker voor dan je misschien denkt. Naar schatting lijdt ongeveer 1 op de 10 vrouwen in Nederland aan deze aandoening. Dit maakt het dan ook een van de meest voorkomende hormonale aandoeningen voor vrouwen in hun vruchtbare leeftijd. Helaas wordt nog te weinig gesproken over PCOS en dat moet veranderen. Hoe kan je de aandoening anders de aandoening op tijd herkennen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet.
Wat is PCOS?
PCOS heeft voornamelijk te maken met jouw hormonen. Wanneer jij last hebt van deze aandoening, betekent dat dat jouw eierstokken meet mannelijke hormonen aanmaakt dan gebruikelijk is. Dit zorgt vaak voor onregelmatige menstruaties en moeite hebben om zwanger te worden. Daarnaast kunnen er op jouw eierstokken meerdere kleine cystes ontstaan, vandaar de naam polycyteus.
Oorzaken van PCOS
Aangezien het een hormonale aandoening is, zegt het misschien al hoe PCOS veroorzaakt wordt. Het heeft vooral te maken met jouw hormonen en genen. De eierstokken maken dus te veel mannelijke hormonen aan, waardoor jouw hormoonbalans verstoord wordt. Hierdoor werken jouw eierstokken niet meer goed heb je minder vaak of helemaal geen eiersprong meer. Daarnaast speelt erfelijkheid ook een rol. Heeft iemand in de familie polycysteus ovarium syndroom? Dan is de kans groter dat jij het ook hebt.
Al laatste kan insulineresistentie PCOS erger maken. Dat zit zo: in ons lichaam hebben we insuline nodig om suiker uit ons eten om te zetten in energie. Bij vrouwen met PCOS reageert het lichaam vaak minder goed op insuline, ook wel insulineresistentie genoemd. Dit betekent dat er steeds meer insuline nodig is om hetzelfde effect te bereiken. Die hoge insulinespiegels stimuleren de eierstokken om meer mannelijke hormonen aan te maken.
Symptomen van PCOS
Hoewel de symptomen per vrouw flink kunnen verschillen, zijn er een aantal duidelijke kenmerken waaraan je het kan herkennen. Een van de meest voorkomende symptomen hebben we al eerder genoemd, namelijk: een onregelmatige menstruatie. Soms heb menstrueer je ineens een maand niet en de andere keer duurt jouw cyclus veel langer dan normaal. Daarnaast kan je last hebben van acne op het gezicht en de rug, en krijg je last van meer haargroei op bijvoorbeeld het gezicht en rondom de tepels.
Sommige vrouwen ervaren ook moeite met afvallen of hebben te maken met gewichtstoename. En misschien wel het vervelendste symptoom, zeker als je graag kindjes wil; je wordt moeilijk zwanger, omdat je niet altijd een eisprong hebt of niet goed weet wanneer de eisprong in de cyclus plaats vindt.
Heb jij moeite met zwanger worden en ben je er nog niet klaar voor om naar de huisarts te gaan? Lees de volgende tips: Zwanger worden lukt niet? 5 tips voordat je de arts bezoekt
Behandelopties voor polycysteus ovarium syndroom
Helaas is polycysteus ovarium syndroom niet te genezen, maar er zijn wel verschillende manieren om de klachten te verminderen. Geen kinderwens, maar heb je wel last van de symptomen? Dan wordt de anticonceptiepil vaak voorgeschreven. Op deze manier kan je dan jouw menstruatiecyclus reguleren en verminder je symptomen zoals acne en haargroei. Soms krijg je ook medicijnen die helpen om je lichaam beter op insuline te laten reageren, wat ook kan helpen om klachten minder te maken. Daarnaast kan een gezonde levensstijl – zoals gezond eten en bewegen – helpen om je hormonen beter in balans te houden, waardoor je je beter voelt.
PCOS & zwanger worden
Zoals je al eerder gelezen hebt, kan zwanger worden (op een natuurlijke manier) met PCOS een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om jullie te helpen. Vaak wordt er medicatie uitgeschreven om jouw eisprong te stimuleren. Dit doen ze om de kans op een zwangerschap te vergroten. Daarnaast kan het ook helpen om eerst met een gezonde levensstijl aan de slag te gaan, zoals goed letten op voeding en regelmatig bewegen, omdat dat je hormonen in balans kan brengen en de kans op een eisprong kan vergroten. Werken deze dingen niet? Dan zijn er nog andere behandelingen mogelijk, zoals een kleine ingreep aan de eierstokken om de kans op een eisprong te verbeteren.