In Nederland hebben tussen de 1,5 en 2 miljoen last van een constant piep- of ruisgeluid in hun oor. En het ergste van allemaal: niemand anders hoort het, maar hun dagelijks leven wordt hier flink door beïnvloedt. Dit probleem heet tinnitus en kan ontstaan door een onderliggende aandoening. Een ernstige vorm van tinnitus kan ervoor zorgen dat je niet meer normaal kan werken, en bij sommigen leidt de constante piep zelfs tot depressie of angst. Het is daarom belangrijk om naar je huisarts te gaan en een goede diagnose te krijgen, want tinnitus kan serieuze gevolgen hebben voor je lichamelijke en mentale gezondheid.
Oorzaken van Tinnitus
De exacte oorzaak van tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is niet te vinden. Ondanks dit, hebben onderzoekers verschillende redenen ontdekt die de aandoening kunnen veroorzaken of verergeren. Meestal komt het door ouderdomsgerelateerd gehoorverlies of het regelmatig blootgesteld worden aan harde geluiden. Denk dan bijvoorbeeld aan: hard muziek luisteren of zonder oorbescherming naar een concert of festival gaan.
Kleine haartjes in je oor bewegen normaal gesproken wanneer je geluid hoort. Als deze haartjes beschadigd of gebroken zijn, kunnen ze elektrische signalen naar de hersenen lekken en dit veroorzaakt het oorsuizen. Andere veelvoorkomende oorzaken zijn:
- Oorinfectie of een blokkade in het oor.
- Hoofd- of nektrauma.
- Medicijnen
Daarnaast kan oorsuizen ontstaan door medische aandoeningen of infecties die de zenuwen in het oor of het gehoorcentrum in de hersenen beïnvloeden. Deze oorzaken komen minder vaak voor, maar kunnen wel een rol spelen:
- Ziekte van Ménière
- Disfunctie van de buis van Eustachius
- Otosclerose in de gehoorbeentjes
- Spierspasmes in het binnenoor
- Kaakgewrichtsaandoeningen
- Akoestisch neuroom of andere tumoren in hoofd/nek
- Hart- en vaataandoeningen, zoals hoge bloeddruk of aderverkalking
- Chronische aandoeningen, zoals diabetes en migraine
Risicofactoren van oorsuizen
Iedereen kan last krijgen van tinnitus, maar er zijn een paar factoren die het risico verhogen. Zo loop je meer risico als je vaak blootstaat aan harde geluiden of ouder wordt. Je geslacht speelt ook mee; mannen hebben bijvoorbeeld vaker last van oorsuizen. Daarnaast lopen mensen die alcohol drinken, roken of hartproblemen hebben, ook een groter risico.
Symptomen van tinnitus
Tinnitus wordt vaak omschreven als een piep in je oren, terwijl niemand anders het kan horen en er geen geluid van buitenaf is. Maar het hoeft niet altijd een contante piep te zijn. Oorsuizen kan ook klinken als:
- Gezoem
- Gebrul
- Getik
- Gesis
- Gebrom
Dit fantoomgeluid kan constant zijn, maar het komt ook vaak voor dat het af en toe verdwijnt en dan weer terugkomt. Oorsuizen kan in één oor of in beide oren zitten. In sommige gevallen is de ooraandoening zo aanwezig, dat het de concentratie verstoort of het lastig maakt om andere dingen te horen.
Behandelopties voor oorsuizen
De grote vraag is dan ook: kan ik hier iets aan doen? Of beter nog: kan ik van tinnitus afkomen? Om direct met het slechte nieuws te beginnen: er is helaas geen genezing voor de aandoening. Maar geen paniek! Met de juiste diagnose zijn er wel manieren om het oorsuizen te behandelen.
Onderzoek voor tinnitus bestaat uit een lichamelijk onderzoek, gehoortest, scans zoals een CT of MRI, en een bloedtest om andere medische oorzaken uit te sluiten, zoals bloedarmoede, schildklierproblemen of vitaminegebrek. Als tinnitus eenmaal is vastgesteld, zijn er verschillende behandelmogelijkheden:
- Oorsmeer verwijderen om klachten te verminderen
- Behandelen van onderliggende oorzaken
- Gehoorapparaten
- Geluidsverzachting, zoals apparaten voor witte ruis
- Tinnitus retraining-therapie
- Cognitieve gedragstherapie
- Medicatie
Vermoed jij dat je tinnitus hebt? Neem dan zeker contact op met jouw huisarts, want oorsuizen kan flinke gevolgen hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan slaapproblemen, depressie en heftige hoofdpijn. Ervaar jij neerslachtige gedachtes/gevoelens door oorsuizen? Controleer voor jezelf of je last hebt van een depressie hier: Depressie: dit zijn de vormen, symptomen & behandelopties