We hebben allemaal wel eens van diabetes, of misschien wel diabetes type 1 en type 2, gehoord. Maar wist je dat er ook iets als zwangerschapsdiabetes bestaat? Momenteel komt het tussen de 3% tot 5% van de zwangerschappen voor, maar helaas komt de aandoening steeds vaker voor. Het is belangrijk om zwangerschapsdiabetes tijdig te herkennen, omdat het zowel voor moeder als kind risico’s met zich meebrengt. Zo kan het voor moeder lijden tot complicaties als een te hoge bloeddruk en een verhoogde kans op een keizersnede en voor de baby bestaat er een verhoogd risico op overgewicht bij de geboorte en later in het leven. Het is dan ook belangrijk om de signalen van zwangerschapsdiabetes op tijd te herkennen!
Wat is zwangerschapsdiabetes?
Het woord zegt het al: zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die tijdens de zwangerschap ontstaat en vaak erna ook weer verdwijnt. Net zoals bij de andere 2 types, betekent het dat jouw bloedsuikergehalte (glucose) te hoog is. Jouw lichaam maakt als je zwanger bent meer hormonen aan, wat de werking van insuline kan verstoren. Hierdoor kan jouw lichaam moeite hebben om voldoende insuline aan te maken om de bloedsuiker stabiel te houden.
Oorzaken & risicofactoren van zwangerschapsdiabetes?
We weten dus al dat de extra hormonen die het lichaam aanmaakt tijdens de zwangerschap de oorzaak is, maar er zijn nog een aantal factoren die jouw kans op zwangerschapsdiabetes kunnen vergroten. Denk dan aan bijvoorbeeld overgewicht, ouder dan 30 zijn of een familiegeschiedenis van diabetes hebben. Andere risicofactoren zijn:
- Zwangerschapsdiabetes in een vorige zwangerschap
- Etniciteit, zo hebben vrouwen met een Zuid-Aziatische, Afro-Caribische of Midden-Oosterse achtergrond een grote kans
- PCOS
Symptomen van zwangerschapsdiabetes
De grote vraag is natuurlijk, hoe kan in deze aandoening zo snel mogelijk herkennen. Je wil natuurlijk niet dat jouw kleintje, maar ook jij zelf niet, ineens last krijgt van allerlei problemen. Helaas is het lastig om te herkennen, omdat de symptomen vaak weg te wuiven zijn als andere zwangerschapskwaaltjes. Heb jij een vergroot risico op deze aandoening? Zorg dan dat je extra goed let op de volgende symptomen:
- Veel dorst hebben: Als je merkt dat je vaak dorstig bent, ook al drink je genoeg, kan dit een teken zijn.
- Vaak moeten plassen: Natuurlijk moet je tijdens de zwangerschap al vaak naar de wc, maar bij zwangerschapsdiabetes kan dit nog vaker zijn.
- Moe en futloos voelen: Een constante vermoeidheid, zelfs als je goed slaapt, kan een signaal zijn.
- Wazig zien: Soms kan een hoge bloedsuiker ervoor zorgen dat je tijdelijk wat waziger ziet.
Deze symptomen hoeven dus niet direct te wijzen op zwangerschapsdiabetes, maar het is goed om ze in de gaten te houden en ze te bespreken met jouw verloskundige. Vertrouw je het niet? Mom knows best, wuif je gevoel niet weg, maar maak een afspraak met jouw verloskundige om jouw bloedsuiker te laten testen. Of ga langs de huisarts.
Behandelopties
Zorg dus dat je jouw vermoedens en klachten bespreekbaar maakt, zo kunnen professionals jouw bloedsuikergehalte testen. De test wordt vaak rond de 24e tot 28e week van de zwangerschap gedaan. Bij de test drink je een suikerdrankje, en daarna wordt je bloedsuiker gemeten. Als je bloedsuiker te hoog blijft, dan heb je waarschijnlijk zwangerschapsdiabetes.
Is dit nog te behandelen? Zeker! Vaak begint het met leefstijlaanpassingen, zoals gezond en gevarieerd eten en meer bewegen. Mochten deze aanpassingen weinig tot geen effect hebben, kan er medicatie voorgeschreven worden. Dit kunnen pillen of insuline-injecties zijn, dit zal je dan moeten blijven gebruiken tot aan het einde van jouw zwangerschap.
Gelukkig verdwijnt de aandoening vaak na de zwangerschap. Wil je meer weten over de andere vormen van diabetes? Je leest het hier: Diabetes: symptomen & wanneer je naar de dokter moet Of wil je meer weten hoe jij jouw bloedsuikerspiegel gezond houdt? Je leest het hier: Zo houd je jouw bloedsuikerspiegel op peil